Η Εκκλησία των Φίλων ή Κοινωνία των Φίλων (Society of Friends) ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα στην Αγγλία από τον ιεροκήρυκα Γεώργιο Φοξ (George Fox). Ο Φοξ γεννήθηκε το 1624 στο Λεϊσεστερσάιαρ της Αγγλίας. Σε ηλικία 19 ετών ένιωσε την εντολή του Θεού να φύγει από την οικία του. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια ταξίδευε, επιστρέφοντας στη οικία του περιστασιακά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βρισκόταν σε μεγάλη πνευματική σύγκρουση και ταραχή.

Μιλούσε με πολλούς Θεολόγους της εποχής αλλά ταράχτηκε όταν κατάλαβε ότι όσοι δίδασκαν τον Χριστιανισμό δεν κατείχαν οι ίδιοι αυτά που έλεγαν. Ο Φόξ είχε πολλά ανοίγματα από τον Κύριο. Ο Θεός του αποκάλυψε ότι οι θρησκευτικές σπουδές δεν ήταν αρκετό για να είναι κάποιος ικανός και άγιος εργάτης του Χριστού.

Μετά από καιρό είχε την παρακάτω εμπειρία γράφει:

"Όταν όλες μου οι ελπίδες σ' αυτούς και σε όλους τους ανθρώπους είχαν χαθεί, έτσι ώστε εξωτερικά δεν είχα τίποτα να με βοηθήσει ούτε ήξερα τι να κάνω, τότε, ω, τότε άκουσα μια φωνή που μου είπε: "Υπάρχει ένας μόνον, ο Ιησούς Χριστός, που μπορεί να μιλήσει στην κατάστασή σου", και όταν το άκουσα αυτό, η καρδιά μου σκίρτησε από χαρά".....Κατάλαβα πως ο Χριστός πέθανε για όλους τους ανθρώπους, ήταν ο εξιλασμός για όλους, φώτισε όλους τους άντρες και τις γυναίκες με τη Θεϊκή και Σωτήρια ζωή Του. Κατάλαβα πως κανείς δε θα μπορούσε να είναι αληθινός πιστός παρά μόνο όποιος πίστευε... Αυτά τα πράγματα δεν τα κατάλαβα με ανθρώπινη βοήθεια ή από την Γραφή, αν και είναι γραμμένα στη Γραφή, αλλά τα είδα στο φως του Κυρίου Ιησού Χριστού, με το άμεσο Πνεύμα Του και τη δύναμή Του, όπως έγινε στους άγιους ανθρώπους του Θεού από τους οποίους γράφτηκαν οι Άγιες Γραφές. Όμως δεν είχα μικρή εκτίμηση για τις Άγιες Γραφές, αλλά ήταν ιδιαιτέρως πολύτιμες, γιατί βρισκόμουν μέσα στο ίδιο Πνεύμα με το οποίο αυτά διακηρύχτηκαν στη Γραφή. Αυτά που ο Κύριος άνοιξε μέσα μου, βρήκα αργότερα ότι συμφωνούσαν μ' αυτήν".

Το Πνεύμα το Άγιο έκανε μεγάλη αναζωπύρωση και πολλοί άρχισαν να συγκεντρώνονται, για να λατρεύουν τον Θεό Πνευματικά και Αληθινά. Η αναζωπύρωση αυτή ξεπέρασε σύντομα τα όρια της Αγγλίας και μεταφέρθηκε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Σήμερα υπάρχουν Κουάκεροι στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αφρική, στην Αυστραλία σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα

Αν και λέγεται ότι υπήρχε Συνάντηση Φίλων (Κουάκεροι) κατά την δεκαετία του ’70 στην Αθήνα τα στοιχεία δεν είναι διασταυρωμένα. Πάντως υπήρχαν μεμονωμένα άτομα κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε προσπάθεια δημιουργίας Συνάντησης Χριστιανών Φίλων στην Αθήνα που αργότερα αναγνωρίστηκε από την Ετήσια Συνάντηση Συντηρητικών Φίλων του Οχάιο. Όμως το 2012 διαλύθηκε. Σήμερα δεν υπάρχει οργανωμένη Συνάντηση / εκκλησία στην Ελλάδα.

Οι Συντηρητικοί Φίλοι πιστεύουμε και διδάσκουμε τα ίδια με την πρωτοχριστιανική Εκκλησία και ακολουθούμε τα ίδια δόγματα και πιστεύω με τους πρώτους Κουάκερους του 17ου αιώνα, που με πίστη και υπακοή έκαμαν το θέλημα του Κυρίου μας, κήρυξαν με δύναμη το Ευαγγέλιο και βασανίστηκαν και διώχτηκαν αλλά υπέμειναν με απίστευτη τόλμη όλα αυτά για την δόξα του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού!

Ο Θεός έστειλε τον Υιό Του, τον Ιησού Χριστό, για να μας δείξει το δρόμο προς τον Πατέρα, «Είναι το αληθινό Φως που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο» (Ιω.1:9). Το Πνεύμα του Χριστού, το Φως, υπάρχει με μέτρο μέσα σε όλους μας, το οποίο μπορεί να μας διδάξει το θέλημα του Θεού αν Τον ακούμε. Όταν ακολουθούμε το φως του Θεού στις καρδιές μας, μας δίνεται η δύναμη να υπακούμε το θέλημά Του και να ζούμε σύμφωνα με αυτό. Έτσι, αυτά τα καλά νέα ή το Αιώνιο Ευαγγέλιο είναι ότι η δύναμη του Θεού είναι δυνατή για όλους τους ανθρώπους, ώστε να βοηθηθούν στο να γνωρίσουν την αγάπη του Θεού και την αλήθεια μέσα στις καρδιές τους και να ακολουθούν Αυτόν. Έπειτα καθώς μαζευόμαστε για λατρεία, για να ακούσουμε το θέλημά του Θεού, τον περιμένουμε υπομονετικά.

Πιστεύουμε στην υπόσχεση του Ιησού ότι είναι μαζί μας, μας οδηγεί και μας διδάσκει. Καθώς περπατάμε μαζί με οδηγό τον Χριστό, γνωρίζουμε την αγάπη, την ειρήνη, την ενότητα και την αδελφοσύνη που έρχεται όταν ακολουθούμε την φωνή Του σε όλα τα πράγματα. Καθώς μαθαίνουμε να κάνουμε το θέλημα του Θεού γινόμαστε λαός Του και ως κοινωνία πιστών μπορούμε να δείξουμε την καλοσύνη, αλήθεια, χαρά και αγάπη Του στον κόσμο.