PostHeaderIcon Εισαγωγή στους Χριστιανούς Φίλους

Εισαγωγή στους Κουάκερους / Υπό: Gordon Browne / Μετάφραση: Θεμιστοκλής Παπαϊωάννου


Πολλοί άνθρωποι έχουν σχολιάσει την επαναστατική αλλαγή στην κοσμοθεωρία που αναγγέλθηκε με τη διακονία του Ιησού Χριστού. Ο Θεός παρέμεινε ο συντάκτης και ο δημιουργός της ζωής αλλά αντί να είναι ο αυστηρός και εκδικητικός Πατριάρχης των αρχαίων Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, ο Θεός δια του Ιησού πήγε στους ανθρώπους με την αλάνθαστη αγάπη Του και με οίκτο. Είχε θλίψη για τον αμαρτωλό και τον βοήθησε ενεργά. Οι παραβολικές εικόνες του Καλού Ποιμένα που αφήνει το κοπάδι με τα 99 πρόβατα για να αναζητήσει αυτό που παραστράτισε. Η παραβολή του άσωτου γιου εικονίζει τη χαρά που υπάρχει όταν γυρίζει μια ζωή πίσω. Στις παραβολικές εικόνες του Ιησού, ο Θεός είναι όπως ένας καλός πατέρας. Η Βασιλεία του Θεού είναι μια πνευματική βασιλεία, όχι κοσμική. Είναι μέσα στους ανθρώπους, αν τη ψάξουν. Έχουν την ικανότητα να αναγεννηθούν μέσα στην Θεία Ζωή.

Επιπλέον, τα κοσμικά πρότυπα νικιόνται. Είναι δύσκολο για τον πλούσιο να μπει στο παράδεισο. Οι ιερείς και οι φαρισαϊκοί άνθρωποι που ζουν με το τελετουργικό και με το νόμο και όχι με την αγάπη είναι σαν οχιές, είναι χρωματισμένοι τάφοι, είναι υποκριτές. Η φτωχή χήρα με τη δραχμή της είναι παράδειγμα της ανθρώπινης αγάπης προς το Θεό, ο περιφρονημένος Σαμαρείτης είναι παράδειγμα της αγάπης προς το πλησίον. Όχι οι ισχυροί αλλά οι πράοι θα κληρονομήσουν τη γη!

Εδώ πράγματι είναι ένας νέος καθορισμός της φύσης της ανθρώπινης - Θείας σχέσης, ένας νέος καθορισμός της αλήθειας, την οποία ο Ιησούς λέει ότι έχει έρθει να βεβαιώσει. Δεν είναι παράξενο που εκφόβισε τους πλούσιους και τους ισχυρούς!

Ανακαλύπτοντας το Φως.

Η Κουακερική έκφραση αυτού του ριζικού επαναπροσδιορισμού της αλήθειας προσφέρθηκε αρχικά από το Γεώργιο Φοξ στην Αγγλία του 17ου αιώνα. Ο Γεώργιος Φοξ γεννήθηκε στο Leicestershire το 1624, ήταν γιος ενός υφαντή και μιας έντονα θρησκευόμενης μητέρας. Ένας σοβαρός, ενδοσκοπικός, σωματικά ισχυρός νέος, μπήκε νωρίς στις θρησκευτικές ανησυχίες και συγκλονίστηκε από την αποτυχία των περισσότερων Χριστιανών να ζουν αυτά που πίστευαν.

Σε ηλικία 19 χρόνων άφησε το σπίτι του και έφυγε σε μια πνευματική αναζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναζήτησε και προκάλεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες παντού, για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του. Δεν βρήκε πουθενά ικανοποίηση μέχρι το 1647 έχοντας "αφήσει όλους τους ιερείς" και μέσα σε απελπισία, άκουσε μια φωνή, που του είπε, "Υπάρχει ένας, μόνο ο Χριστός Ιησούς, ο Οποίος μπορεί να μιλήσει στη κατάστασή σου". Εκείνη η άμεση εμπειρία άλλαξε τη ζωή του, τις θρησκευτικές αντιλήψεις του, και την άποψή του σχετικά με τη σχέση του Θεού με τους ανθρώπους. Αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του στην προώθηση της καινούργιας του αυτής κατανόησης.

Φυλακίστηκε οκτώ (8) φορές. Υπέστη σκληρά δαρσίματα, μεγάλη πίεση και στέρηση αλλά αποδείχθηκε μια αληθινή θρησκευτική μεγαλοφυΐα, ένα ηρωικό άτομο του οποίου το Ημερολόγιο και τα άλλα γραπτά έργα συνεχίζουν να είναι βασικά έργα της Θρησκευτικής Κοινωνίας των Φίλων, της οποίας ιδρυτής λογίζεται γενικά ότι ήταν. Ήξερε τη Βίβλο τόσο καλά που περίπου το 75% των γραπτών του έχει Βιβλική νύξη. Δεν σκόπευε ποτέ να ιδρύσει νέα εκκλησία. Πίστευε πως η ανακάλυψή του ήταν καθολική, ότι είχε ανακαλύψει πάλι τον αρχέγονο Χριστιανισμό και ο εναγκαλισμός του πήγε αρκετά ποιο πέρα από τα θεσμικά όρια της Χριστιανικής Εκκλησίας του 17ου αιώνα, που λόγω της τότε κατάστασής της θεωρούσε αποστατημένη.

Σε σύνοψη οι βάσεις στις οποίες έφθασε περιελάμβαναν τα εξής:

~ ότι ο Θεός είναι άμεσα προσιτός σε όλους τους ανθρώπους χωρίς την ανάγκη ενός ιερέα ή ενός τελετουργικού.

~ ότι υπάρχει μέσα σε όλους τους ανθρώπους ο εσωτερικός Σπόρος ή το Φως (χρησιμοποίησε όλες εκείνες τις μεταφορές) που είναι του Θεού και που, εάν το προσέξουν, θα τους καθοδηγήσει και θα διαμορφώσει τις ζωές τους σύμφωνα με τη θέληση του Θεού.

~ ότι η αληθινή Θρησκεία δεν μπορεί να μαθευτεί από βιβλία ή καθορισμένες προσευχές, λέξεις ή τελετουργικά, που τα αποκαλούσε "άδειους τύπους", αλλά μόνον από την άμεση εμπειρία του Θεού που γίνεται γνωστή μέσω του Σπόρου ή του Φωτός μέσα μας.

~ ότι οι Γραφές μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνον αν μπούμε μέσα στο Πνεύμα από όπου αυτές βγήκαν.

~ ότι υπάρχει ένας ωκεανός σκοταδιού και θανάτου - αμαρτίας και δυστυχίας στο κόσμο αλλά επίσης και ένας ωκεανός φωτός και αγάπης, ο οποίος ρέει πέρα από τον ωκεανό του σκοταδιού, και που αποκαλύπτει την άπειρη αγάπη του Θεού.

και

~ ότι η δύναμη και η αγάπη του Θεού είναι πάνω και πέρα από όλους, σβήνοντας έτσι το τεχνητό χωρισμό μεταξύ κοσμικού και θρησκευτικού στοιχείου ώστε η όλη ζωή, όταν βρίσκεται στο Πνεύμα γίνεται μυστηριακή. Τα παραδοσιακά εξωτερικά μυστήρια, χαρακτηρίζονται πάλι ως "άδειοι τύποι" και απορρίπτονται χάρη της πνευματικής πραγματικότητας που αυτά συμβολίζουν.

Αντίσταση και Διακονία

Υπήρχαν πολλά σε αυτές τις αρχές ώστε να χαρακτηριστούν ο Φοξ και οι Χριστιανοί Φίλοι ως αιρετικοί. Η απόρριψη της εκκλησιαστικής αρχής, φυσικά, ήταν κυρίαρχη γιατί εκείνοι οι πρώτοι Φίλοι αρνήθηκαν να πληρώσουν το φόρο που απαιτούσε η τότε κρατική εκκλησία της Αγγλίας. Ο Φοξ κατηγορήθηκε ότι δεν ήταν Χριστιανός διότι ενώ έγραφε και μιλούσε φυσικά στη γνωστή χριστιανική γλώσσα, η οποία προσδιόριζε τον Ιησού από τη Ναζαρέτ ως τον Χριστό, τον Μεσσία, τον Υιό του Θεού που έφερε τη σωτηρία από την αμαρτία, αυτός μιλούσε επίσης για το Πνεύμα του Χριστού - πως ήταν παρών μέσα σε όλους τους ανθρώπους, είτε είχαν ακούσει για τον Ιησού, είτε όχι. Αυτός ο καθολικός Χριστός ήταν ο Λόγος, ο Λόγος ο Οποίος σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη ήταν από την αρχή, πριν από όλα και ο Δημιουργός όλων αυτών που είχαν δημιουργηθεί. Επιπλέον, γεμισμένος με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, ο Φοξ κήρυττε, προσευχόταν, συζητούσε και θεράπευε με ζήλο που προκαλούσε την εχθρότητα όλων εκείνων των οποίων οι καριέρες και η εξουσία στηρίζονταν σε θρησκευτικές δομές που όχι μόνο είχαν έλλειψη σε αυτά αλλά και υποπτευόντουσαν τέτοιο σθένος και ενθουσιασμό.

Η δημόσια διακονία του Φοξ ξεκίνησε στα βορειοδυτικά της Αγγλίας το 1652, όπου βρήκε χιλιάδες Αναζητητές συναγμένους ήδη στη σιωπή που πεινούσαν για τις Χριστιανικές Αλήθειες που βασίζονταν στην εμπειρία που ο Ζωντανός Χριστός προσφέρει και ο Φοξ δίδασκε. Ο αριθμός των Φίλων πέταξε στα ύψη και βγήκαν για να φέρουν το μήνυμα του Αιώνιου Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού σε όλα τα μέρη του κόσμου - στη Κωνσταντινούπολη, στη Ρώμη, στο Danzig, ακόμη και στην Αμερική. Οι πρώτοι Κουάκεροι έφθασαν στη Βοστόνη το 1656 και από το 1657 υπήρχε Συνάντηση Χριστιανών Φίλων που ιδρύθηκε στο Cape Cod, όπου υπάρχει ακόμα ως η παλιότερη εν συνεχεία Συνάντηση Φίλων στη Βόρεια Αμερική.

Βάσανα

Εκείνοι οι αρχέγονοι Κουάκεροι που ονομάστηκαν έτσι εμπαικτικά επειδή ο ζήλος τους, τους έκανε συχνά να τρέμουν καθώς κήρυτταν και προσευχόντουσαν, συνάντησαν δυσκολίες και διώξεις. Χιλιάδες φυλακίστηκαν στην Αγγλία. Μερικοί, που ταξίδεψαν για να φέρουν την Αλήθεια στους συνανθρώπους τους συλλήφθηκαν από τους Αλγερινούς πειρατές και κρατήθηκαν για λύτρα ή πωλήθηκαν σαν σκλάβοι. Η πιο βάναυση δίωξη έγινε στην αποικία Massachusetts Bay στη Βόρεια Αμερική όπου τέσσερις (4) Φίλοι κρεμάστηκαν στο Boston Common, ενώ άλλοι μαστιγώθηκαν, σφραγίστηκαν, τους έκοψαν τα αυτιά ή βάλανε καυτό σίδερο στις γλώσσες τους και εξορίστηκαν. Μόνο στο Rhode Island όπου ο Roger Williams είχε καθιερώσει την αρχή της θρησκευτικής ανεκτικότητας, οι Κουάκεροι ήταν ελεύθεροι από διωγμό και εκεί άκμασαν. Διάφοροι κυβερνήτες εκείνης της αποικίας ήταν οι ίδιοι μέλη της Κοινωνίας των Φίλων. Η παλιότερη Γενική Συνέλευση των Φίλων στο κόσμο άρχισε στο Newport το 1661 και έγινε η Ετήσια Συνάντηση της Νέας Αγγλίας. Το 1672 ο Γεώργιος Φοξ, ο ίδιος, διέσχισε τον Ατλαντικό για να παρευρεθεί και να δώσει οδηγίες στην Ετήσια Συνάντηση. Μια δεκαετία αργότερα ο William Penn άρχισε το "Ιερό Πείραμά του" με την καθιέρωση της πολιτείας της Πενσιλβανίας και στήριξε τη κυβέρνησή του σε Κουακερικές αρχές και ιδέες. Ακόμα και σήμερα, με Κουακερικές Συναντήσεις σε περίπου 56 χώρες σε όλο τον κόσμο, ίσως το μισό των Χριστιανών Φίλων στο κόσμο ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες (σ.μ. αυτό δεν ισχύει σήμερα το 2010). Από τα τέλη του 19ου αιώνα οι περισσότερες Ιεραποστολές Φίλων σε Λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία έχουν προέλθει από Συναντήσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ, αυτό επηρέασε βαθιά την παρούσα παγκόσμια εικόνα της Θρησκευτικής Κοινωνίας των Φίλων.

Φίλοι της Αλήθειας

Εκείνοι οι πρώτοι Φίλοι κλήθηκαν αρχικά Φίλοι της Αλήθειας ή Εκδότες της Αλήθειας. Η αλήθεια που για την οποία μιλούσαν ήταν αλήθεια με "Α" κεφαλαίο, και άνηκε στο Θεό, ήταν αιώνια, αμετάβλητη, και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δοκιμάσουν αναλαμπές της και να κερδίσουν κομμάτια της με το να είναι ανοικτοί και ευαίσθητοι στις οδηγίες του Ιησού Χριστού, του Σπόρου, του Φωτός μέσα στις καρδιές τους. Εκείνη η αλήθεια είναι τόσο απέραντη και η ανθρώπινη κατανόηση τόσο περιορισμένη που οι Φίλοι δεν θα την έθεταν ποτέ κάτω από λέξεις ή ομολογίες ή δόγμα. Να το κάνει κάποιος αυτό θα τη κατέστρεφε και θα αρνιόταν τη σημασία της άμεσα. Για τους Φίλους εντούτοις φάνηκε να περιλαμβάνει τις αρχές που δηλώθηκαν νωρίτερα.

Η αποκάλυψη της αλήθειας του Θεού δεν τελείωσε με τη δημοσίευση της Βίβλου αλλά συνεχίστηκε μέσω της ιστορίας και συνεχίζει τώρα στον άνθρωπο εκείνο ή τη λατρευτική σύναξη εκείνη που είναι ανοικτή στο να τη λάβει. Είναι για εκείνο το λόγο, παραδείγματος χάριν, ότι ενώ οι επιστημονικές ανακαλύψεις στον 19ο αιώνα θεωρήθηκαν ως απειλή στη θρησκευτική πεποίθηση πολλών των οποίων η πίστη βασίστηκε στο Βιβλικό Φονταμενταλισμό, οι Φίλοι δεν είχαν δει τις νέες αλήθειες ως απειλή αλλά τις θεώρησαν μόνο ως επέκταση της κατανόησής τους περί των όσων δημιούργησε και έκανε ο Θεός. Αν και η Κουακερική θρησκευτική εμπειρία είναι ουσιαστικά μη λογική αλλά πνευματική και μυστηριακή, ο Κουακερισμός και η επιστήμη έχουν αποδειχθεί αμοιβαία ομοειδή επειδή και τα δύο είναι βασισμένα στην εμπειρία.

Αφήστε τις ζωές σας να μιλήσουν

Από τις γενικές Κουακερικές αρχές που διατυπώνονται ανωτέρω έχουν βγει μερικές συγκεκριμένες εφαρμογές τις οποίες οι Φίλοι ονομάζουν "Μαρτυρίες". Αν και φανερώνονται με ποικίλους τρόπους οι μαρτυρίες είναι βασικά τέσσερις (4): ισότητα, ειρήνη, απλότητα και κοινότητα.

Ισότητα: Εάν ο Θεός είναι άμεσα προσιτός σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την υπηκοότητα, το οικονομικό ή κοινωνικό ή εκπαιδευτικό επίπεδο - εάν κάθε άνθρωπος κρατιέται εξίσου στην αγάπη του Θεού και έχει ίση δυνατότητα να είναι ένα κανάλι για την αποκάλυψη της αλήθειας του Θεού, τότε όλοι οι άνθρωποι πρέπει να εκτιμούνται εξίσου. Υπάρχει εκείνος ο Σπόρος, το Φως - υπάρχει αυτό "το κάτι" του Θεού σε κάθε άνθρωπο. Για τους Φίλους αυτή η πραγματικότητα σήμαινε από την αρχή ισότητα των φύλων και των φυλών. Στην Αγγλία και τις Αγγλικές αποικίες έπρεπε να σημαίνει το τέλος του προνομίου βασισμένο στον πλούτο και στην τάξη. Στις χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κένυα όπου οι υπάρχοντες πολιτισμοί επέβαλαν κατώτερο ρόλο στη γυναίκα, σήμαινε την καθιέρωση των Κουακερικών σχολείων για τα κορίτσια. Σήμαινε ότι κάποιος δεν θα μπορούσε να πει ψέματα ή να εξαπατήσει ένα άλλο παιδί του Θεού. Κατά συνέπεια η ακρίβεια και η τιμιότητα γίνονται μέρος του ευρύτερου ορισμού της αλήθειας. Έχει σημάνει το σεβασμό, των ανθρώπων αδιαφορώντας για την ηλικία ακόμα και των πολύ νέων ακόμα και των πολύ μεγάλων σε ηλικία ακόμη του μερικές φορές επίπονου έφηβου.

Ειρήνη: Η μαρτυρία περί ειρήνης προκύπτει από την ίδια κατανόηση της φύσης του Θεού και των ανθρώπων. Πως μπορεί ένας να σκοτώσει ένα άλλο παιδί του Θεού, ένα πιθανό κανάλι της αλήθειας, ανεξάρτητα από το πόσο ασύνετος μπορεί να φαίνεται προς το παρόν; Για τους Φίλους αυτή η μαρτυρία έχει σημάνει αντίθεση σε όλους τους πολέμους. Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης πολλοί Φίλοι διαγράφηκαν από μέλη των Εκκλησιών τους για συμμετοχή σε στρατιωτικές ενέργειες σε κάποια πλευρά. Οι αρχέγονοι Φίλοι, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη στρατολογία εργάστηκαν για να καθιερωθεί το δικαίωμα της αντίρρησης συνειδήσεως. Μερικοί Φίλοι εργάζονται σήμερα για να εξαλείψουν τη στρατολόγηση για στρατιωτικούς λόγους όχι μόνο για τα σώματά τους αλλά και την φορολόγηση των χρημάτων τους.

Η μαρτυρία περί ειρήνης έχει σημάνει να ανακουφιστούν τα θύματα του πολέμου σε όλες τις πλευρές. Έχει σημάνει να γίνονται προσπάθειες για να επιδιωχθεί ειρήνη συμφιλιώνοντας τους λαούς και τα έθνη που είναι σε σύγκρουση. Έχει σημάνει την αντίθεσή μας στη θανατική ποινή. Έχει σημάνει μια σταθερή αναζήτηση μη βίαιων μέσων επίλυσης συγκρούσεων μέσω των ιδρυμάτων του νόμου, όπως είναι οι διεθνείς συνθήκες και οι οργανώσεις όπως τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Έχει σημάνει τη συνεχιζόμενη αναζήτηση της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω προσωπικών ή ομαδικών μη βίαιων τεχνικών για μεσολάβηση και κοινωνική αλλαγή.

Απλότητα: Δεν υπάρχει καμιά αβεβαιότητα μεταξύ των Χριστιανών Φίλων ότι ο κόσμος προσφέρει πολλά για να αποσπάσει τη προσοχή από την αναζήτηση της Αλήθειας - παραδείγματος χάριν, ο πλούτος ή η δύναμη ή η ευχαρίστηση και η πάρα πολύ μεγάλη ενασχόληση με πράγματα ακόμη και για σοβαρούς λόγους. Αλλά η Αλήθεια (σ.μ. ο Ιησούς Χριστός) αποκαλύπτεται συνήθως μέσα στην αναμονή, στην οδηγία της στην ανθρώπινη καρδιά, στην ταπεινή απλότητα του πνεύματος, η οποία αναγνωρίζει ότι τελικά ο Θεός είναι υπεύθυνος για τον κόσμο μας, όχι εμείς οι ίδιοι.

Η μαρτυρία περί απλότητας επιδιώκει να στρέψει την προσοχή μας σε αυτό που είναι ουσιαστικό και αιώνιο, χωρίς τις αποσπάσεις της προσοχής μας από το παροδικό, το τετριμμένο, το εφήμερο. Η σαφής και τίμια ομιλία είναι μια έκφραση της απλότητας. Ο σεβασμός της δημιουργίας του Θεού και επομένως της ανησυχίας για το περιβάλλον και το δικαίωμα να χρησιμοποιηθούν οι παγκόσμιοι πόροι από όλους είναι μια άλλη προφανής έκφραση της μαρτυρίας περί απλότητας. Μια οικονομία όπως αυτή των Δυτικών βιομηχανοποιημένων εθνών, μέχρι το σημείο που η αύξηση της είναι βασισμένη στην ασωτία, στην σπατάλη και τεχνητά υποκινούμενες ανάγκες, είναι μια θεμελιώδης παραβίαση της μαρτυρίας περί απλότητας... Πρέπει να "παλεύουμε" για την καλή διαχείριση των πραγμάτων και για δέσμευση για κοινωνική δικαιοσύνη.

Κοινότητα: Τέλος, ως εξίσου αγαπημένα παιδιά του Θεού, όλοι οι άνθρωποι είναι αδελφοί και αδελφές, μια ανθρώπινη οικογένεια, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες ή μικρές οι διαφορές της εμπειρίας μας, του πολιτισμού μας, της ηλικίας μας, της κατανόησής μας. Οι Κουάκεροι έχουν διαπιστώσει ότι το Φως μπορεί να φωτίσει μια λατρευτική ομάδα καθώς επίσης και μια μεμονωμένη καρδιά και να δεσμεύσει την ομάδα μαζί σε μια κοινότητα πίστης, συνείδησης ή εμπειρίας.

Στόχος των Χριστιανών Φίλων είναι να χτιστεί μια όλο και ευρύτερη κοινωνία σε όλο τον κόσμο που να ζει βλέποντας και επιβεβαιώνοντας ο ένας στον άλλο, σε κάθε άνθρωπο, τη Θεία δυνατότητα εκείνος ο Σπόρος, το Φως να ανάψει μέσα μας και να φωτίσει. Πρέπει να γνωρίσουμε αλλήλους με την επιβεβαίωση και την παγίωση του καλύτερου που βρίσκουμε ο ένας στον άλλον ή με τις λέξεις του αδελφού μας Γεώργιου Φοξ, με το "να απαντάμε σε αυτό το κάτι του Θεού σε όλους", σε μια τέτοια κοινωνία, οι Χριστιανοί Φίλοι, πιστεύουν ότι οι άνθρωποι μαρτυρούν την κυριαρχία, τον οίκτο και την αγάπη του Θεού με την εμπειρία τους.

1992 Gordon Browne.

Αυτό το άρθρο προσαρμόστηκε για ένα ευρύ ακροατήριο από μια "Pendle Hill on the Road" παρουσίαση στο Newbury, Vermont, των ΗΠΑ στις 2-3 / 11 / 1990. Το Pendle Hill είναι μια σχολή μελετών καθώς και ησυχαστήριο στο Wallingford, της Πενσιλβανίας των ΗΠΑ.